- Odrębności, Wyrównania i Trwałości / OWT/ odmian. Badania OWT prowadzone są dla ok. 60 gatunków . Średnio w roku uczestniczy w badaniach ok. 4700 odmian w 140 doświadczeniach ,w tym: 86 % stanowiły gatunki roślin rolniczych 14 % stanowiły gatunki roślin warzywnych
- Ocena Tożsamości i Czystości Odmianowej / OT / partii materiału siewnego dla Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa / GIORiN / Średnio w roku sprawdzanych jest ok. 350- 400 partii nasion z 29 gatunków.
- Badania Wartości Gospodarczej / WGO / dla 6 taksonów( Pszenica ozima, pszenica jara, jęczmień jary, kukurydza, burak cukrowy, rzepak ozimy ) z ok.300 odmianami w doświadczeniach wstępnych i rejestrowych.
- Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe / PDO / dla 5 gatunków ( burak cukrowy, rzepak ozimy, ziemniaki, jęczmień jary, kukurydza ) z ok. 237 odmianami.
Corocznie wykonuje się 55 rodzajów różnych chemicznych i technologicznych analiz. Odmiany pszenicy i pszenżyta poddawane są kompleksowej ocenie jakości wypiekowej, odmiany jęczmienia – ocenie jakości browarnej, dla odmian innych gatunków uprawnych określa się: zawartość białka, włókna, cukrów , tłuszczy, substancji antyżywieniowych : glukozynolany, alkadoidy, taniny, azotyny, mikotoksyny(ZEA, DON); substancji żywieniowych- witaminy. Elektroforeza białek jest wykonywana jako uzupełnienie polowych obserwacji w badaniach OWT gatunków samopylnych, głównie zbóż.
Jest uzupełnieniem działalności badawczo-doświadczalnej. Prowadzi wyłącznie towarowa produkcję roślinną i zabezpiecza właściwy płodozmian na potrzeby działu badawczo-doświadczalnego.
Procentowy udział poszczególnych gatunków w uprawie :
- zboża / pszenica ozima, jęczmień jary / - 48%
- rzepak ozimy - 26%
- buraki cukrowe - 10%
- kukurydza na ziarno - 10%
- inne rośliny rolnicze - 6%